اگرچه به نظر میرسد بسیاری از طلاقها ناگهانی اتفاق میافتد؛ اما باید بدانید که ازدواجها به طور ناگهانی از هم نمیپاشند و فاصله به تدریج ایجاد میشود. بسیاری از افراد نمیدانند طلاق عاطفی چیست و برای همین نشانههای آن را جدی نمیگیرند تا برای جلوگیری از بروز آن چارهای بیندیشند. در ادامه دلیل بروز طلاق عاطفی، نشانهها و روشهای درمان طلاق عاطفی را بررسی کردهایم.
طلاق عاطفی چیست؟
طلاق عاطفی زمانی رخ میدهد که یک زن و شوهر در سطح عاطفی قطع ارتباط کرده و جدایی را تجربه میکنند. آنها بیشتر احساس میکنند که هماتاقی هستند تا دو عاشق و کمبود صمیمیت عاطفی و فیزیکی را تجربه خواهند کرد. این امر میتواند منجر به احساس عمیق تنهایی، انزوا و نارضایتی شود. در واقع قطع ارتباط عاطفی میتواند به طور نامحسوس وارد زندگی شده و روابط را به شیوههای عمیقی تحت تأثیر قرار دهد. مراحل جدایی عاطفی در اغلب موارد شامل مراحل زیر میشود:
- انکار موقعیت
- عصبانیت
- احساس گناه
- ترس
- اندوه
نشانه های طلاق عاطفی
خیلی از افراد نمیدانند که نشانهها و علائم طلاق عاطفی چیست و برای همین سردی در روابط عاطفی خود را جدی نمیگیرند. طبق بررسیهای انجام شده توسط مشاوران کلینیک روانشناسی آوینا، پنج نشانه وجود دارد که نشان میدهد دو فرد از نظر عاطفی طلاق گرفتهاند. این نشانهها عبارتاند از:
نداشتن ارتباط عاطفی
وقتی دو فرد احساس میکنند که ارتباط عاطفی قابل توجهی با شریک زندگی خود ندارد، طلاق عاطفی رخ داده است. در چنین مواردی:
- گفتگوها سطحی و فاقد عمق هستند.
- طرفین از به اشتراکگذاری احساسات و عواطف خود طفره میروند.
- لحظات مشترک، همان واکنش عاطفی قبلی را برنمیانگیزند.
احساس مداوم تنهایی
یکی دیگر از نشانه های طلاق عاطفی احساس مداوم تنهایی است. وقتی که قطع ارتباط عاطفی رخ میدهد، با وجود اینکه یک زوج در یک رابطه هستند، اما اغلب احساس تنهایی و انزوا دارند. در واقع حضور همسر یا شریک زندگی احساس تنهایی را کاهش نمیدهد.
زندگیهای جداگانه در فضای مشترک
بسیاری نمیدانند طلاق عاطفی چیست، اما آن را زندگی میکنند. یکی از نشانههای اصلی قطع ارتباط عاطفی این است که یک زوج زیر یک سقف زندگی کنند اما فعالیتهای آنها حداقل همپوشانی را داشته باشد. در واقع فعالیتها، علایق و اهداف روزانه به صورت فردی دنبال میشوند که منجر به عدم شکلگیری تجربیات و حتی خاطرات مشترک شده و خانه بیشتر شبیه یک خوابگاه است تا یک فضای مشترک و صمیمی.
بیشتر بخوانید: مهمترین اصول روانشناسی
خرابی ارتباطات
در طلاق عاطفی ارتباطات معنیدار کاهش یافته و از بررسی موضوعات مهم اجتناب میشود. گفتگوها اغلب به مشاجره تبدیل شده و درگیریها حلنشده باقی میمانند. همچنین امکان گفتگوهای باز و صادقانه به صورت محسوس کاهش مییابد. این علائم و نشانهها هشدار میدهد باید به فکر درمان طلاق عاطفی بود تا به جدایی کامل ختم نشود.
کاهش صمیمیت فیزیکی
از دیگر نشانه های طلاق عاطفی کاهش محبت جسمانی شامل آغوش، بوسه و لحظات صمیمی به میزان قابل توجهی است. در چنین شرایطی رابطه جنسی به ندرت اتفاق میافتد و در صورت داشتن رابطه، فاقد ارتباط عاطفی است. همچنین گرما و صمیمیت که باعث ارتباط فیزیکی میشد دیگر وجود ندارد.
دلایل بروز طلاق عاطفی چیست؟
گاهی تصمیم به طلاق، تصمیمی عملی و بر اساس منطق بوده و گاهی یک امر عاطفی، پیچیده و کاملاً احساسی است. چه نشانه های طلاق را آشکارا ببینید و چه در آینده آن را مشاهده کنید، پایان یک ازدواج میتواند آزاردهنده باشد. آگاهی از دلایل بروز قطع ارتباط عاطفی بین یک زوج، اولین قدم برای درمان طلاق عاطفی است که شامل موارد زیر میشوند:
1. شما در طول زمان افراد متفاوتی شدهاید
زندگی به شکلی است که گاهی دو نفر با هم رشد میکنند و گاهی از هم جدا میشوند. یک روز هر دو طرفدار شعر بودهاند؛ اما یک روز یکی از افراد بیشتر به بازیهای ویدیویی یا فوتبال علاقهمند میشود. تفاوتها نباید مانع وقت گذراندن دو نفر شده و یکی از دو نفر روزی از خواب بیدار شود و از خود بپرسد، این غریبه کیست و چگونه میتوانم یاد بگیرم که او را دوست داشته باشم؟
2. خیانت زوجین
خیانت گرچه در حوزه فیزیکی اتفاق میافتد و میتواند به مجموعهای از مشکلات (مثلاً فاصله یا ناسازگاری جنسی) مرتبط باشد. البته این موضوع بیشتر در حوزه مشکلات عاطفی قرار میگیرد؛ زیرا میتواند اساساً احساس شما را نسبت به شریک زندگی خود تغییر دهد. حتی ممکن است با خیانت یک فرد دیگر هرگز نتواند به شریک زندگی خود اعتماد کند.
3. عدم صمیمیت (نه فقط جنسی)
عدم صمیمت زمانی رخ میدهد که دو نفر از امیدها، رویاها و آرزوهایی که زمانی بین آنها مشترک بود، دیگر گفتگو نمیکنند. عدم صمیمیت میتواند به رابطه جنسی هم آسیب وارد کند و باعث کنارهگیری شریک زندگی از آن شود.
4. رنجش شریک زندگی
اگر دوست دارید بدانید که نشانه های طلاق عاطفی چیست و چه عواملی در آن دخیل است، نباید رنجش (مواردی که باعث آزار همسر میشود) را از یاد برد؛ زیرا میتواند روابط را خراب کند. حل نشدن رنجشها و همراه شدن آن با عصبانیت طلاق عاطفی را به همراه دارد.
5. بحثهای دائمی
مشاجره تا حدی نشانه تعهد به حل اختلافات در رابطه خواهد بود؛ اما مشاجرات طولانی، تند و مداوم که هرگز حل نمیشوند، نشانهای از یک رابطه سالم یا شاد نیستند. بدتر از همه، نبرد مداوم شریک زندگی یا خود فرد را از نظر عاطفی سرد میکند.
6. عدم صداقت
میزان عدم صداقت ممکن است بسته به رابطه و حتی شریک زندگی متفاوت باشد، اما برخی افراد گویا مجبور به دروغ گفتن هستند. دروغ گفتن راجع به خرجی خانه، درآمد و عمل نکردن به قولهایی که دادهاید مثالهایی است که به مرور بیاعتمادی را شکل میدهد.
7. حسادت و ناامنی
اگر شریک زندگی یک فرد دائماً میپرسد که چرا با دوستان خود وقت میگذراند و چرا با آنها در هنگام شوخی راحت است، نشانههایی از حسادت خواهد بود. این حسادت میتواند به درخواست برای بیتوجهی به اعضای خانواده، حیوانات خانگی یا سرگرمیها نیز گسترش یابد. وقتی یک فرد هر لحظه از هر روز را صرف اطمینان دادن به شریک زندگی خود کند، به مرور شاهد بروز نشانه های طلاق عاطفی شده و به این گزاره میرسد که رابطه ارزش حفظ کردن ندارد.
8. فراموش کردن خود
تا یک فرد به خود احترام نگذارد، نمیتواند برای دیگران ارزش و احترام قائل شود. فرض کنید زنی عاشق ماهی باشد، اما خواسته خود را به کل فدا کند و اصلاً به یاد نیاورد آخرین بار کی ماهی خورده است. این فراموشی خود به مرور سردی در رابطه را به همراه میآورد و دیگر جای تعجب ندارد که فرد از خود بپرسد طلاق عاطفی چیست و کی شکل گرفت.
مطالب پیشنهادی: اختلال شخصیت نمایشی چیست؟
راههای جلوگیری از طلاق عاطفی چیست؟
ازدواجی که از نظر عاطفی تمام شده، میتواند خالق یک موقعیت بسیار سخت باشد؛ زیرا تغییر بزرگی نسبت به وابستگیها و عواطف است. یافتن راههای سالم برای مقابله با جدایی عاطفی شانس برگرداندن شادی را به زندگی افزایش میدهد. اگر متوجه نشانه های طلاق عاطفی شدهاید، چند کار وجود دارد که میتوان انجام داد:
- پذیرش: اول از همه باید واقعیت را بپذیرید که روابط شما رو به سردی رفته و وابستگی عاطفی کمتر از قبل است. با پذیرش واقعیت فاصله عاطفی در ازدواج، میتوانید شروع به بهبود روابط خود کنید.
- احساسات خود را مدیریت کنید: دومین مورد مهمی که باید در مواجهه با طلاق عاطفی روی آن کار کنید، بازیابی کنترل بر احساساتتان است. شما نمیتوانید همسرتان را به دوست داشتن خود و بازگشت به ازدواج سوق دهید؛ اما شما میتوانید احساسات خود در مورد طلاق و واکنشهایتان را کنترل کنید.
- با یک درمانگر صحبت کنید: روند درمان طلاق عاطفی و جلوگیری از آن میتواند استرسزا باشد، بنابراین از یک مشاور کمک بگیرید.
- برای مراقبت از خود وقت بگذارید: طلاق عاطفی به قطع ارتباط عاطفی از همسرتان اشاره دارد که میتواند باعث شود همهچیز را زیر سوال ببرید و تمام جنبههای زندگیتان را تغییر دهید؛ اما در میان این همه تغییر، کمی برای خودتان وقت بگذارید. مراقبت از خود میتواند به شما کمک کند احساس بهتری نسبت به خود و زندگی خود داشته باشید.
- ایجاد و حفظ مرزها: طلاق عاطفی نشاندهنده فروپاشی عاطفی یک ازدواج، حداقل برای یک شریک است. مرزهای ذهنی و فیزیکی قوی با خود ایجاد کنید تا شریک زندگی شما را از آسیب بیشتر محافظت کند و نشان دهد به او احترام میگذارید.
بهترین روش درمان طلاق عاطفی
همانطور که خواندید، دلایل و نشانه های طلاق عاطفی بسیار متنوع بوده و در اغلب موارد از زوجی به زوج دیگر تفاوت دارد. پس نمیتوان یک جواب صریح به این سوال داد که بهترین روش درمان و مدیریت طلاق عاطفی چیست. شما باید به یک رواندرمانگر یا مشاوره خانواده مراجعه کنید تا این مسئله به صورت ریشهای بررسی شود. همچنین ممکن است زوجدرمانی تجویز شود و یک درمانگر میتواند شما را به سمت بهترین روشهای مقابله با فقدان عاطفی راهنمایی کند، به گونهای که به شما فرصتی دهد تا به معنای واقعی به زندگی خود ادامه دهید و دوباره شاد باشید.
سخن پایانی
حال که میدانید نشانه های طلاق عاطفی چیست و چه دلایلی باعث بروز آن میشود، اگر حس میکنید در رابطه خود گرفتار این مشکل هستید، سریع برای گرفتن یک وقت مشاوره اقدام کنید. مشاوران خانواده و رواندرمانگران در کلینیک روانشناسی آوینا به بررسی تخصصی این موضوع و ارائه راهکار به شما در درمان طلاق عاطفی کمک خواهند کرد. بهتر است همین امروز برای نجات رابطه خود اقدام کنید.
کلینیک آوینا به عنوان یکی از بهترین مراکز روانشناسی در پاسداران، آماده ارائه خدمات حضوری و آنلاین برای جلوگیری از طلاق عاطفی و سایر خدمات روانشناسی و مشاوره است.
سوالات متداول
طلاق عاطفی چیست و چه مراحلی دارد؟
طلاق عاطفی زمانی است که یک زن و شوهر در سطح عاطفی قطع ارتباط و یا جدایی قابل توجهی را تجربه میکنند. مراحل جدایی عاطفی هم شامل انکار موقعیت، عصبانیت، احساس گناه، ترس، اندوه و یا جدایی قانونی میشود.
نشانه های طلاق عاطفی شامل چه مواردی میشود؟
نداشتن ارتباط عاطفی، احساس تنهایی، زندگیهای جداگانه در فضای مشترک، خرابی ارتباطات و کاهش صمیمیت فیزیکی از مهمترین علائم آن است.
برای درمان طلاق عاطفی باید چه کرد؟
روند درمان جدایی عاطفی و جلوگیری از آن میتواند استرسزا باشد، بنابراین از یک مشاور کمک بگیرید.