مشاوره کودک و نوجوان آوینا کلینیک
کودکان در طول تاریخ همانند بزرگسالان فقط کوچکتر و کم سن و سالتر در نظر گرفته میشدند؛ تا جایی که در گذشته لباسهای مشابه بزرگسالان میپوشیدند و مجبور بودند در کنار بزرگسالان در مشاغل سخت کار کنند. در این اوضاع روانشناسی کودک یک مفهوم بیمعنی بود و حتی یک روانشناس کودک و نوجوان وجود نداشت. تا اینکه در سال 1920 این روند تغییر کرد و به مشاوره کودک اهمیت زیادی داده شد. در ادامه با مفهوم روانشناسی کودک و مزایای استفاده از خدمات روانشناس نوجوانان و کودک بحث خواهد شد.
تاریخچه روانشناسی کودک
ژان پیاژه را بنیانگذار روانشناسی مدرن کودک میدانند. کارهای او، از دهه 1920 به بعد، از این ایده حمایت میکرد که کودکان و بزرگسالان متفاوت از یکدیگر فکر میکنند. او به عنوان یک روانشناس نوجوانان معتقد بود که فرزندان شما در طول دوران کودکی و نوجوانی خود مراحل مشخصی از رشد عاطفی و ذهنی را پشت سر میگذارند و رشد فکری ارتباط نزدیکی با رشد عاطفی، اجتماعی و فیزیکی دارد. رویدادهایی که در جوانی و نوجوانی اتفاق میافتند، حتی اتفاقات کوچک و به ظاهر بیاهمیت، میتوانند تأثیر مستقیمی بر احساس و رفتار او در آینده داشته باشند.
روانشناس کودک کیست؟
مشاوره کودک در شاخهای تخصصی از روانشناسی رشد به نام روانشناسی کودک یا رشد کودک را کار میکند که با کودکان و نوجوانان برای تشخیص و حل مسائلی که باعث مشکلات عاطفی یا رفتاری میشود سروکار دارد. روانشناسی کودک از این جهت مهم است که میتواند به ما کمک کند تا درک بهتری از نحوه رفتار بچهها و همچنین بهترین روش حمایت از آنها برای تبدیل شدن به افراد خوب داشته باشیم؛ بنابراین مشاوره کودک و نوجوان برای کمک به والدین و معلمان برای درک بهتر و کمک به کودکان در مراقبت از آنها مفید است. در واقع مشاوره کودک به والدین و معلمان کمک میکند تا کودکان را بهتر درک کرده و بدانند که چگونه از آنها حمایت کنند.
5 حوزه اصلی و مبحث مهم در روانشناسی کودک
آنچه یک روانشناس کودک و نوجوان به بررسی در موردش مشغول است مربوط به 5 حوزه اعم از رشد و پیشرفت، رفتار و عواطف، اجتماعی شدن و … میشود. در ادامه این 5 مبحث را به صورت کامل توضیح دادهایم.
1. روانشناسی رشد
این بخش از روانشناسی و مشاوره کودک و نوجوان به بررسی سه مدل رشد و اختلالات آن اختصاص دارد که شامل موارد زیر میشود:
- رشد فیزیکی: به تغییرات فیزیکی بدن اشاره دارد که معمولاً در یک توالی نسبتاً پایدار و قابل پیشبینی رخ میدهند. همچنین شامل کسب مهارتهای خاصی مانند هماهنگی حرکتی است.
- رشد شناختی یا فکری: به فرآیندهایی اشاره دارد که کودکان برای کسب دانش از آنها استفاده میکنند و شامل زبان، فکر، استدلال و تخیل میشود.
- رشد اجتماعی و عاطفی: یادگیری ارتباط با دیگران بخشی از رشد اجتماعی کودک است، در حالی که رشد عاطفی شامل احساسات و بیان احساسات است. اعتماد، ترس، اعتمادبهنفس، غرور، دوستی و شوخطبعی بخشی از رشد اجتماعی عاطفی فرد است.
روانشناس نوجوانان یا کودکان وظیفه بررسی این روند رشد را بر عهده داشته و مشکلات در این سه حیطه را بررسی خواهد کرد.
2. مبحث نقاط عطف رشد
بررسی نقاط عطف رشد راهی مهم برای مشاوره کودک و نوجوان برای سنجش پیشرفت وی در چندین زمینه کلیدی رشد است تا مشخص کنند که یک کودک معمولی در یک سن خاص چه کاری میتواند انجام دهد. دانستن نقاط عطف برای سنین مختلف، به روانشناس کودک و نوجوان کمک میکند تا روند طبیعی رشد و مشکلات آن را در کودک و نوجوان را پیگیری کند و شامل موارد زیر میشود:
- نقاط عطف شناختی یا ذهنی: به استعداد رشد کودک برای تفکر، یادگیری و حل مشکلات اشاره دارد.
- نقاط عطف اجتماعی و عاطفی: به توانایی کودک در بیان احساسات و پاسخ به تعامل اجتماعی مربوط میشود.
- نقاط عطف ارتباط و زبان: شامل رشد مهارتهای ارتباط کلامی و غیرکلامی کودک میشود.
3. مبحث رفتار
همه کودکان و نوجوانان میتوانند گاهی شیطنت کنند و سرکش با رفتار تکانشی باشند. در چنین مواردی درگیریهای بین والدین و فرزندان اجتنابناپذیر است؛ زیرا کودکان تا نوجوانی برای اثبات استقلال خود تلاش میکنند و هویت خود را توسعه میدهند. در واقع این رفتارها بخشی طبیعی از روند رشد است. با این حال، برخی از کودکان رفتارهای چالشبرانگیز دارند. در واقع مسائل رفتاری شایعترین دلیلی است که والدین از روانشناس کودک و نوجوان کمک میگیرند. روانشناسی کودک شامل بررسی تمام ریشههای احتمالی مسائل رفتاری، از جمله اختلالات مغزی، ژنتیک، رژیم غذایی، پویایی خانواده و استرس و سپس درمان آنها میشود. معمولیترین اختلالات رفتار مخرب که برای آنها باید به روانشناس نوجوانان یا کودک مراجعه کرد عبارتاند از:
- اختلال نافرمانی مقابلهای (ODD)
- اختلال سلوک (CD)
- اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD)
4. مبحث احساسات و عواطف
رشد عاطفی شامل یادگیری احساسات و عواطف، درک چگونگی و چرایی آنها و همچنین شناخت احساسات خود و دیگران، سپس ایجاد روشهای موثر برای مدیریت آنها است. این فرآیند پیچیده از دوران نوزادی شروع میشود و تا بزرگسالی ادامه مییابد. یادگیری تنظیم احساسات برای برخی از کودکان دشوارتر از سایرین است. این امر ممکن است به دلیل خلقوخوی عاطفی خاص آنها باشد.
کودکان دارای واکنش عاطفی خاص نسبت به سایر کودکان سریعتر و راحتتر مضطرب میشوند. یک روانشناس نوجوانان یا کودک ابتدا دلایلی را که کودک در بیان یا تنظیم احساسات خود مشکل دارد را شناسایی میکند. سپس آنها راهبردهایی را برای کمک به او در یادگیری پذیرش احساسات و درک پیوندهای بین احساسات و رفتارشان توسعه خواهند داد.
5. مبحث جامعهپذیری و اجتماعی شدن
جامعهپذیری شامل به دست آوردن ارزشها، دانش و مهارتهایی است که کودکان را قادر میسازد تا به طور موثر با دیگران ارتباط برقرار کرده و به شیوههای مثبت به خانواده، مدرسه و جامعه کمک کنند. یکی از اولین و مهمترین روابطی که کودکان تجربه میکنند با والدین یا مراقبان اصلی خود است. کیفیت این رابطه بر رشد اجتماعی بعدی تأثیر بسزایی دارد.
کودکانی که نمیتوانند به درستی اجتماعی شوند، در ایجاد و حفظ روابط رضایتبخش با دیگران مشکل دارند. مشاوره کودک و نوجوان به فرزند شما کمک میکند تا یاد بگیرد که چگونه در اقدامات سازنده اجتماعی (مانند کمک به دیگران، مراقبت و …) شرکت کند.
درخواست مشاوره
متدهای کاربردی و مهم در روانشناسی کودک و نوجوان
روانشناس کودک و نوجوان از تکنیکهای مختلفی برای رسیدگی به مسائل خاص هر کودک و خانوادهاش استفاده میکند. تکنیک درمانی ممکن است به ماهیت مشکل، سن کودک یا نوجوان و عوامل دیگر بستگی داشته باشد. موارد زیر به برخی از تکنیکهای مورد استفاده در این شاخه اشاره دارد:
1. تعامل والد-کودک یا فرزندپروری
فرزندپروری یا تعامل والد-کودک (PCIT) به والدین کمک میکند تا با فرزندان خود تعامل داشته باشند و رفتارهای آنها را مدیریت کنند. همچنین ممکن است پیوند والدین و فرزند را بهبود بخشد. با PCIT، والدین در لحظه از یک روانشناس کودک یا روانشناس نوجوانان آموزشهای لازم در زمینه تربیت و مدیریت مشکلات فرزندان خود را دریافت میکنند. همچنین PCIT به کودکان و مراقبان اجازه میدهد تا احساسات خود را بهتر مدیریت کنند.
2. بازی درمانی کودکمحور
بازی درمانی کودک محور (CCPT) یک نوع مداخله درمانگر مبتنی بر بازی است. در این متد مشاوره کودک از یک اتاق بازی به عنوان یک فضای امن برای کمک به کودکان استفاده میشود تا کودک از طریق نمادها و بازی احساسات خود را بروز دهد. مشاوره میتواند در اتاق بازی تغییرات مثبت را تشویق کرده و رفتارهای منفی را کاهش دهد. در روند درمان CCPT روانشناس کودک به کودکان اجازه میدهد تا با استفاده از اسباببازیها و محیط بازی، مسائل مهم را کشف کنند و آنها را قادر میسازد تا در روند درست درمان قرار گیرند.
3. درمان شناختی رفتاری
در درمان شناختی رفتاری (CBT)، مشاوره کودک و نوجوان به فرزند شما میآموزد که چگونه افکار باعث ایجاد احساساتی میشوند که بر رفتارها تأثیر میگذارد. همچنین به کودکان کمک میکند تا الگوهای فکری مخدوش و مضر را شناسایی کرده و الگوهای مناسبتری را جایگزین آنها کنند تا خلقوخو و رفتار آنها بهبود یابد. همچنین باید اشاره کرد که درمان شناختی رفتاری متمرکز بر تروما شکل تخصصی CBT است که به کودکان کمک میکند تا با تجربیات آسیبزا کنار بیایند و برای موارد زیر کاربرد دارد:
- استرس پس از سانحه
- مرگ والدین
- طلاق والدین
- اختلال غم و اندوه طولانی مدت در کودکان و نوجوانان
- افکار خودکشی
4. تجزیه و تحلیل رفتاری کاربردی
تجزیه و تحلیل رفتاری کاربردی شکل اولیه و شناختهشدهای از روشهای درمانی برای کودکان اوتیستیک است. این روش بر پاداش دادن به رفتارهای مطلوب تمرکز میکند تا تعداد این مدل رفتارها را در آنها افزایش دهد و رفتارهای کمتر قابل قبول و مضر را به حداقل برساند.
5. بازی درمانی
در بازی درمانی، روانشناس کودک و نوجوان از نقاشی، لگو، عروسک بازی و هنر برای مشاهده و شناسایی الگوهای رفتاری و به دست آوردن بینش در مورد رفتارهای کودک استفاده میکند. یک بررسی علمی معتبر در سال 2020 نشان میدهد که بازی درمانی باعث بهبود رفتار و نگرش و حتی کاهش حس درد پس از عمل در کودکان میشود.
6. گروه درمانی
گروه درمانی از تعامل با همسالان و پویایی گروه برای بهبود مهارتها است. درمانگر با هدف قرار دادن رفتارهای خاص بسته به نوع گروه برای اصلاح استفاده میکند. یک یا چند روانشناس نوجوانان ممکن است یک جلسه گروه درمانی را رهبری کنند و گفتگو اساس گروهدرمانی به شمار میرود.
7. خانواده درمانی
خانواده درمانی با هدف درک تعامل و الگوهای ارتباطی اعضای خانواده یعنی والدین و کودکان و نوجوانان است. همچنین هدف از برگزاری جلسات خانواده درمانی ارائه حمایت و آموزش برای کمک به عملکرد مثبت خانواده خواهد بود.
از کجا میتوان فهمید فرزندتان نیاز به روانشناس کودک دارد؟
درمان ابزاری ارزشمند است که فضای امنی را برای بزرگسالان و کودکان فراهم کرده تا از طریق آن با استرسهایی که زندگی به سمتشان راهی خواهد کرد، مقابله کنند؛ چه مربوط به سلامت روانی باشند و چه موقعیتهای موقتی مانند طلاق یا تروماهای یک حادثه که گذرا هستند.
شما فرزندتان را بهتر از هر کس دیگری میشناسید. اگر احساس میکنید فرزندتان با مسائلی مانند مدرسه، روابط، مدیریت احساسات، رفتار یا یادگیری دستوپنجه نرم میکند، ممکن است از مراجعه به روانشناس نوجوانان یا مشاوره کودک سود ببرید. چند موقعیت و رفتار کلی وجود دارد که باید به آنها توجه کنید و بروز آنها نشان میدهد که باید سریعاً مراجعه به روانشناس کودک و نوجوان را در اولویت بگذارید:
- فرزند شما با یک تغییر بزرگ یا یک موقعیت استرسزا، مانند قلدری در مدرسه، یک بیماری خاص و طولانی، طلاق والدین یا نقلمکان به یک شهر یا مدرسه جدید روبرو است.
- زمانی که مشکلات ذهنی، عاطفی یا رفتاری فرزند شما به جای بهتر شدن، با گذشت زمان بدتر میشود.
- زمانی که فرزند یا خانواده شما ضربه روحی مانند مرگ یا تصادف یا سوءاستفاده را تجربه کرده است.
- زمانی که متوجه تغییرات بزرگ شخصیتی یا رفتاری در فرزندتان شوید.
- زمانی که دوست داشتن و حفظ دوستان برای فرزند شما دشوار است.
- زمانی که نمرات فرزند شما در حال کاهش است یا اغلب با رفتار خود در مدرسه مشکل دارند.
کلینیک روانشناسی کودکان
تشخیص اینکه فرزند شما از نظر ذهنی، عاطفی، شناختی، اجتماعی یا رفتاری دوران سختی را سپری میکند دشوار است و برای همین یافتن یک کلینیک حرفهای برای کمک به او اهمیت دارد. روانشناس نوجوانان یا مشاوره کودک به فرزند شما کمک خواهد کرد تا احساسات خود را در یک محیط امن و بدون قضاوت کشف کند. کلینیک روانشناسی آوینا نیز با همین هدف تأسیس شده و درمانگرانی دارد که در زمینه کاری خود متخصص هستند. همچنین دانش بهروزی در مورد استراتژیهای تحقیقاتی و درمانی دارند که میتواند به فرزند شما کمک کند. برای اطلاعات بیشتر میتوانید با مشاوران این مجموعه تماس بگیرید و یا به صورت حضوری از راهنماییهای کارشناسان بهرهمند شوید.
مشاوره کودک و نوجوان
هر خانواده به یک روانشناس کودک و نوجوان نیاز دارد تا برای گذر از حوادث مختلف و مراحل رشد به فرزندشان برای عبور از برخی بحرانهای رفتاری، شناختی، احساسی و… کمک کند. جلسات مشاوره کودک و نوجوان نه تنها برای فرزند شما، بلکه برای والدین هم کمککننده و مفید خواهد بود. بهویژه وجود یک روانشناس نوجوانان در مرحله بلوغ و برای پشت سر گذاشتن آسیبهای این دوران بسیار ضروری و مهم است.
سوالات متداول درباره مشاوره یا روانشناسی کودک و نوجوان
از چه سنی به جلسات مشاوره کودک و نوجوان نیاز است؟
نیاز به مشاوره و روانشناسی کودک ممکن است در هر سنی خود را نشان دهد، تغییرات رفتاری، اختلالات رشد و عاطفی، بروز حوادث آسیبزا و ... از نشانههای این است که باید به یک روانشناس مراجعه کرد.
روانشناس نوجوانان یا کودک از چه متدهایی برای درمان استفاده میکند؟
گروه درمانی، درمان شناختی رفتاری، فرزندپروری، تجزیه و تحلیل رفتاری و خانواده درمانی از جدیدترین متدهای پرکاربرد در این حوزه است.
ویژگی یک کلینیک و روانشناس کودک خوب چیست؟
داشتن تخصص، مطالعه و تجربه در این زمینه از ویژگیهای یک فرد متخصص در این زمینه است و کلینیک روانشناسی که خدمات مختلف در این زمینه ارائه میدهد و روانشناسان کار بلد دارد را میتوان کلینیک خوبی دانست.