مشاوره فردی و خلقی, مشاوره خانواده و زوج, مشاوره کودک و نوجوان

9 مورد از انواع تخصص روانشناس برای مشاوره و روانشناسی

انواع روانشناس چیست؟

زندگی در کنار عزیزانمان زمانی زیبا و لذت‌بخش است که بتوانیم با یکدیگر ارتباطی عمیق و سازنده برقرار کنیم. متأسفانه، در بیشتر مواقع، تفاوت‌های فکری، فشارهای زندگی، و گاهی مشکلات شخصیتی باعث بروز تنش و دلخوری در روابط می‌شود. اگر شما هم احساس می‌کنید که در برقراری ارتباط موثر با خانواده، مدیریت احساسات خود، یا حل چالش‌های زندگی فردی دچار مشکل هستید، زمان آن رسیده است که با کمک یک متخصص قدم در مسیر حل مشکلات خود بگذارید. در ادامه، به بررسی انواع روانشناس می‌پردازیم تا مناسب‌ترین گزینه را انتخاب کنید.

1. مشاوره خانواده (متخصص روج درمانی)

زندگی کردن انسان‌ها با طرز  فکرهای مختلف کنار هم پیچیده است. به همین دلیل، بسیاری از افراد در زندگی با مشکلاتی مانند اختلافات زناشویی یا خانوادگی مواجه می‌شوند. اگر شما هم نمی‌توانید ارتباط موثر و سازنده‌ای با اعضای خانواده خود داشته باشید، مراجعه به یکی از انواع روانشناس مانند مشاور خانواده یا زوج درمانگر به شما کمک می‌کند تا لحظات زیباتری کنار عزیزانتان بگذرانید و مشکلات خود را در فضایی امن برطرف کنید.

انواع روانشناسی خانواده

انواع روانشناسی خانواده به شرح زیر هستند:

  • درمان ساختاری: یکی از انواع تخصص روانشناس است که در آن درمانگرها اعتقاد دارند حین بروز مشکل اعضای خانواده از نقشی که باید در خانواده ایفا کنند، فاصله گرفتند. درمانگر با استفاده از این روش به تمامی اعضای خانواده کمک می‌کند تا به نقش خود برگردند.
  • درمان سیستمی میلان: درمانگر در این روش بیشتر روی واکنش و بازخورد اعضای خانواده تمرکز دارند و سعی می‌کند بازخورد سازنده‌تری ایجاد کند.
  • درمان استراتژیک: یکی از انواع روانشناسی خانواده است که در آن درمانگر به بررسی الگوهای رفتاری اعضای خانواده می‌پردازد تا الگوهای منفی را تغییر دهد.
  • درمان فرانسلی: یکی از رویکردهای درمانی مورد استفاده در انواع مشاوره روانشناسی خانواده این است که روان‌درمانگر بر بهبود روابط بین نسل‌های مختلف تمرکز کند.

2. مشاوره هیجان‌مدار

ما در طول روز تحت تاثیر عوامل محیطی زیادی قرار می‌گیریم که باعث بروز هیجانات مختلفی مانند خشم، خوشحالی و اضطراب می‌شوند. هنگام مواجهه با این احساسات، مهم‌ترین مسئولیت ما مدیریت آنهاست. در واقع، ما باید این احساسات را کنترل کنیم و به شیوه‌ای مناسب به اتفاقات محیطی پاسخ دهیم.

بنابراین، اگر شما جزو افرادی هستید که نمی‌توانید احساسات خود را مدیریت کنید، به عنوان مثال هنگام رانندگی کنترل خشمتان را از دست می‌دهید، مراجعه به یک مشاور هیجان‌مدار به شما کمک می‌کند تا با کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش‌های کنترل احساسات، زندگی آرام‌تری داشته باشید.

3. مشاوره فردی با رویکردهای مختلف

مدیریت استرس و تصمیم‌گیری بر اساس شواهد برای بسیاری از افراد سخت است، اما فرض کنید در چالش‌های دشوار زندگی بتوانید احساسات خود را مدیریت کنید و بر اساس مزایای و معایبی که هر تصمیم برای شما رقم می‌زند بهترین انتخاب را داشته باشید. به طور کلی، اگر با مشکلاتی مانند اضطراب، کمبود اعتماد به نفس و تردید در تصمیم‌گیری مواجه هستید، مراجعه به انواع روانشناس، به خصوص مشاور فردی بهترین انتخاب است.

انواع تخصص در شماوره فردی می‌تواند شامل درمان شناختی رفتاری (CBT)، درمان انسانی، SFBT و… می‌شود.

4. مشاوره کودک و نوجوان

انواع مشاوره و روانشناسی

بسیاری از کودکان و نوجوانان با مشکلاتی مواجه هستند که زندگی، رفتار، احساس و توانایی‌های آنها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. جالب است بدانید ریشه بسیاری از مشکلات سلامت روان، در کودکی است. بنابراین، شما می‌توانید با برطرف کردن مشکلات رفتاری، اختلال یادگیری، اضطراب و سایر مسائل فرزند خود در سنین پایین‌تر، آینده بهتری برای او ایجاد کنید.

درواقع متخصص کودکان در حوزه روانشناسی یکی از مهم‌ترین انواع تخصص های مشاوره و روانشناسی است، چراکه سلامت روان کودکان می‌تواند آینده‌ها را تحت تاثیر قرار دهد.

5. مشاوره بالینی

گاهی اوقات، کنترل زندگی از دستان ما خارج می‌شود و نمی‌توانیم به تنهایی با چالش‌هایی مانند وسواس، استرس و افسردگی کنار بیاییم. یکی از انواع تخصص روانشناسان مشاوره بالینی است که می‌تواند در مسیر درمان تمامی این مشکلات سلامت روان با مراجعان همراه شود.

اگر شما پس از تمام موفقیت‌هایی که در زندگی کسب می‌کنید باز هم از درون خود احساس “ناکافی بودن” دارید، مراجعه به یکی از انواع تخصص روانشناس بالینی به شما کمک می‌کند تا خود را بهتر بشناسید و پس از پیدا کردن ریشه این احساس، آن را درمان کنید.

انواع روانشناسی بالینی عبارتند از:

  • طرحواره درمانگر: طرحواره‌درمانگر به شما کمک می‌کند الگوهای فکری و رفتاری منفی‌ای که از کودکی یا نوجوانی شکل گرفته و در بزرگسالی مشکل‌ساز شده‌اند را شناسایی و اصلاح کنید.
  • روانشناس شناختی-رفتاری: روانشناس شناختی-رفتاری یکی از انواع تخصص روانشناس بالینی است که به شما کمک می‌کند افکار و رفتارهای ناسالم را شناسایی و آنها را با الگوهای مثبت جایگزین کنید.
  • روانشناس رفتاردرمانگر دیالکتیکی: این نوع از انواع روانشناسی بالینی برای درمان اختلالات شخصیت، مدیریت احساسات شدید، و روابط ناسالم به کار می‌رود. اگر در کنترل احساسات یا رفتارهای ناگهانی مشکل دارید، تکنیک درمانی دیالکتیکی گزینه مناسبی برای شما است.

6. مشاوره شخصیت

تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که چرا در برخی موقعیت‌های زندگی احساس سردرگمی دارید و تصمیم‌ گرفتن برایتان دشوارتر از دیگران است؟ جالب است بدانید اولین قدم برای تصمیم‌گیری این است که آن انتخاب با اهداف و ارزش‌های زندگی ما همسو باشد. بنابراین، اگر ما شناختی از خود و باورهایمان (خودشناسی) نداشته باشیم، نمی‌توانیم درست تصمیم بگیریم و زندگی رضایت‌بخشی بسازیم. مشاوره شخصیت به شما کمک می‌کند تا خود را بهتر بشناسید و بواسطه‌ی این شناخت، زندگی خود را بهبود بخشید.

مشاوره شخصیت و خود آگاهی

7. روانشناسی بازار

امروزه تمامی ایرانیان درگیر تنش بازارهای مالی هستند و به دنبال راهی موثر برای سرمایه‌گذاری در بازاری مناسب می‌گردند. جالب است بدانید اگر شما بازار مناسبی برای سرمایه‌گذاری پیدا کنید و همچنان نتوانسته باشید احساساتی مانند طمع، خشم و یا عجله را در خود مدیریت کنید، نمی‌توانید عملکرد موفقی در آن بازار داشته باشید.

یکی از انواع روانشناس، درمانگر احساسات در بازارهای مالی است که به شما کمک می‌کند تا استراتژی فکری مناسبی برای سرمایه‌گذاری داشته باشید و تصمیمات هوشمندانه‌تری بگیرید.

8. روانشناسی تربیتی

هر پدر و مادری دوست دارد فرزندش بهترین زندگی را داشته باشد. اگر شما هم جزو والدینی هستید که نمی‌دانید چگونه با نیازهای فرزند خود کنار بیایید و ارتباط بهتری با او بسازید، مراجعه به انواع مشاوره روانشناسی تربیتی بهترین انتخاب برای شماست. جالب است بدانید یکی دیگر از مواردی که روانشناس تربیتی می‌تواند در آن به فرزند شما کمک کند برنامه‌ریزی و بهبود عملکرد او در تحصیل است.

9. روانشناسی زرد

روانشناسی زرد یا عامه‌پسند نوعی از مشاوره است که بیشتر نکات مثبت را توضیح می‌دهد؛ رایج‌ترین موضوعات این نوع روانشناسی را در شبکه‌های اجتماعی مشاهده می‌کنید، البته علم روانشناسی این نوع مشاوره را به نحوی رد می‌کند، چراکه افراد باید با مشکلات و چالش‌های زندگی که پیش رو دارند، مواجه شوند.

انواع تخصص روانشناسان در کلینیک آوینا

انواع تخصص روانشناس برای مشاوره

اگر به دنبال آرامش، رشد و تغییرات مثبت در زندگی‌تان هستید، انواع مشاوران آوینا در کلینیک روانشناسی با تیمی از انواع روانشناسان متخصص آماده هستند تا شما را در این مسیر همراهی کنند. هر مشکلی که داشته باشید، از مسائل فردی و خانوادگی گرفته تا چالش‌های کاری و اجتماعی، می‌توانید با کمک روانشناسان آوینا راه‌حل‌های موثری پیدا کنید و از زندگی خود بیشتر لذت ببرید.

سخن آخر

انواع روانشناسان نقش مهمی در حل چالش‌های مختلف زندگی ایفا می‌کنند؛ از بهبود ارتباطات خانوادگی و مدیریت احساسات تا کمک به تصمیم‌گیری‌های شخصی و سرمایه‌گذاری هوشمندانه. اما انتخاب نوع روانشناس مناسب، می‌تواند تاثیر مهمی بر کیفیت جلسات و احساس آرامش درونی شما بگذارد. به طور کلی، بهتر است به روانشناسی مراجعه کنید که در زمینه مشکل مورد نظرتان تخصص دارد تا بهترین نتیجه را از جلسات درمان بگیرید.

سوالات متداول

آیا مشاوره خانواده می‌تواند به بهبود ارتباطات زناشویی کمک کند؟

بله، انواع مشاوره روانشناسی خانواده و زوج‌درمانی به افراد کمک می‌کند تا مهارت‌های ارتباطی خود را بهبود ببخشند و مشکلات خود را در فضایی امن حل کنند.

چه تفاوتی بین مشاوره فردی و انواع مشاوره بالینی وجود دارد؟

مشاوره فردی بیشتر بر مدیریت استرس و تقویت توانایی‌های تصمیم‌گیری فردی تمرکز دارد. در حالی که مشاوره بالینی برای مشکلات عمیق‌تر روانشناختی مانند وسواس و افسردگی است.

آیا مراجعه به انواع روانشناس بازار برای سرمایه‌گذاران ضروری است؟

روانشناسی بازار به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا احساساتی مانند طمع، ترس و اضطراب را در تصمیم‌گیری‌های خود کنترل کنند و با داشتن استراتژی فکری مناسب سرمایه‌گذاری هوشمندانه‌تری داشته باشند.

انواع تخصص روانشناس بالینی چیست؟

انواع روانشناسی بالینی شامل رفتاردرمانگر دیالکتیکی، طرحواره درمانگر و روانشناس شناختی-رفتاری است که هر کدام رویکردی متفاوت برای حل مشکلات دارند.

بیشتر بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *