کاهش میل جنسی در مردان یا لیبیدو ممکن است به دلیل کاهش تستوسترون، کمبود خواب، استرس، مصرف مواد و عوامل دیگر رخ دهد. اگر تغییر در میل جنسی شما باعث نگرانی شده است، مشورت با یک فرد متخصص چون روانشناس یا پزشک برای درمان کاهش میل جنسی مردان ضروری است. همچنین باید علل بروز این عارضه را برای پیشگیری از آن بشناسید که در ادامه این مقاله به خوبی بررسی شده است.
علل کاهش میل جنسی مردان چیست؟
کاهش میل جنسی به معنای کم شدن علاقه به فعالیتهای جنسی است. گاهی اوقات بروز این امر طبیعی بوده و سطح میل جنسی در طول زندگی متغیر است؛ اما اگر کاهش میل جنسی برای مدت طولانی ادامه یابد، احتمال دارد که نشاندهنده یک مشکل زمینهای و بیماری جدی باشد. به همین مراجعه به کلینیک روانشناسی پیشنهاد میشود. علل بروز این امر را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
کاهش تستوسترون
تستوسترون هورمون اصلی مردانه تلقی میشود نقش مهمی در مواردی چون تولید اسپرم و میل جنسی دارد. سطح نرمال تستوسترون در مردان بین ۴۵۰ تا ۶۰۰ نانوگرم در دسیلیتر است؛ اما اگر سطح تستوسترون به کمتر از ۳۰۰ نانوگرم در دسیلیتر کاهش یابد، باعث کاهش میل جنسی خواهد شد.
مصرف برخی داروها
مصرف برخی داروها میتواند سطح تستوسترون را کاهش داده و در نتیجه باعث کاهش میل جنسی مردان شود. برخی از این داروها عبارتاند از:
- داروهای فشارخون بالا
- برخی داروهای ضدافسردگی
- شیمیدرمانی یا پرتودرمانی برای سرطان
- داروهای مسکن اوپیوئیدی
- داروی ضدقارچ کیتوکونازول
- سایمتیدین
برخی بیماریهای مزمن
برخی بیماریهای مزمن در مردان هم بر میل جنسی و نعوظ تأثیر میگذارند که مهمترین و معروفترین آنها عبارتاند از:
- بیماری قلبی
- بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
- دیابت نوع ۲
- دردهای مزمن
- سرطان
- چاقی
- فشارخون بالا
- کلسترول بالا
- نارسایی مزمن قلب، ریه، کلیه و کبد
افسردگی
برای اتخاذ روش درمان کاهش میل جنسی مردان باید علل آن را شناخت. یکی از این علل افسردگی است. در کل افسردگی میتواند باعث کاهش یا از بین رفتن علاقه به فعالیتهایی شود که قبلاً لذتبخش بودهاند، از جمله رابطه جنسی. مصرف برخی از داروهای ضدافسردگی نیز ممکن است باعث کاهش میل جنسی شوند، از جمله:
- بازدارندههای بازجذب سروتونین و نوراپینفرین (SNRIs) مانند ونلافاکسین و دولوکستین
- بازدارندههای بازجذب سروتونین (SSRIs) مانند فلوکستین، سیتالوپرام، پاروکستین و سرترالین
اگر هنگام مصرف داروهای ضدافسردگی کاهش میل جنسی را تجربه میکنید، با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است تنظیم دوز یا تغییر دارو به شما پیشنهاد شود.
مشکلات خواب
یکی از روشهای درمان کاهش میل جنسی مردان یافتن راهی برای مدیریت اختلالات خواب است. این دست اختلالات میتوانند باعث کاهش میل جنسی، اختلال نعوظ و کاهش سطح تستوسترون شوند. برخی از این مشکلات شامل موارد زیر هستند:
- آپنه انسدادی خواب (OSA)
- بیخوابی
- اختلال ریتم شبانهروزی خواب
- اختلال حرکت متناوب اندامها در خواب
- نارکولپسی (حملات خواب ناگهانی)
- تکرر ادرار در شب (نوکتوریا)
استرس
استرس هم میتواند باعث افزایش سطح کورتیزول (هورمون استرس) شود که عملکرد هورمونهای دیگر را مختل کرده و میل جنسی را کاهش میدهد. برخی از راهکارهای مدیریت استرس شامل تمرینات تنفسی، مدیتیشن و مشاوره با یک درمانگر هستند.
عزتنفس پایین
عزتنفس پایین میتواند بر سلامت جنسی، عاطفی و جسمی مردان تأثیر منفی بگذارد. همچنین ممکن است باعث اضطراب در عملکرد جنسی شده و منجر به اختلال نعوظ و اجتناب از رابطه جنسی یا کاهش میل جنسی مردان شود. به مرور زمان، این مشکل میتواند به اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب و سوءمصرف مواد منجر شود که همگی با کاهش میل جنسی مرتبط هستند.
ورزش کم یا بیشازحد
ورزش کم یا نداشتن فعالیت بدنی میتواند باعث چاقی، فشارخون بالا، دیابت نوع ۲، سکته مغزی و اختلالات روانی شود که همگی بر کاهش میل جنسی تأثیر میگذارند. همچنین ورزش بیشازحد نیز میتواند باعث کاهش میل جنسی شود. تحقیقات نشان دادهاند که تمرینات استقامتی شدید و طولانیمدت با کاهش میل جنسی مرتبط هستند. بهترین میزان فعالیت در هفته برای مردان عبارت است از:
- ۱۵۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط
- ۷۵ دقیقه ورزش با شدت بالا
مصرف الکل و مواد مخدر
اگر میخواهید بدانید علل کاهش میل جنسی مردان چیست؟ به این مورد مهم توجه داشته باشید که مصرف بیشازحد الکل (بیش از ۱۵ لیوان نوشیدنی در هفته) میتواند سطح تستوسترون را کاهش داده و میل جنسی را به شدت کم کند. همچنین مصرف مواد مخدر مانند استروئیدهای آنابولیک، ماریجوانا، نیکوتین و آمفتامینها نیز ممکن است بر میزان تستوسترون و میل جنسی تأثیر منفی بگذارد.
انواع روشهای درمان کاهش میل جنسی مردان
برای درمان این مشکل راههای زیادی وجود دارد که در وهله نخست به علت بروز آن بستگی خواهد داشت. در کل بهترین روشهای درمانی شامل موارد زیر میشود:
هورمون درمانی
درمان جایگزینی تستوسترون (TRT) برای مردانی که سطح تستوسترون پایینی دارند (هیپوگنادیسم مردانه) تجویز میشود. این روش درمانی در اشکال مختلفی مانند قرص، کرم، تزریق و چسبهای پوستی در دسترس است.
مدیریت استرس
استرس میتواند از مهمترین علل کاهش میل جنسی مردان باشد، بنابراین مدیریت آن ضروری است. روشهایی مانند ورزش، مدیتیشن، یوگا و سایر روشهای مراقبتهای فردی میتوانند به کاهش استرس و بهبود میل جنسی کمک کنند.
زوجدرمانی و مشاوره خانواده
در زوجدرمانی شما و شریک زندگیتان با یک روانشناس یا مشاور گفتگو میکنید تا کیفیت کلی رابطه خود را بهبود بخشید. این روش کمک میکند تا مشکلات پنهان حل شوند و صمیمیت و ابراز محبت فیزیکی افزایش یابد. مرکز آوینا چنین خدماتی را به شما ارائه میدهد تا برای درمان کاهش میل جنسی مردان اقدام کنید.
رواندرمانی فردی
رواندرمانی (گفتوگو درمانی) شامل روشهایی برای شناسایی و تغییر احساسات، افکار و رفتارهای ناسالم است. جلسات مشاوره با روانشناس میتواند به درمان مشکلات زمینهای مانند افسردگی، اضطراب یا سایر موارد کمک کند که همگی بر کاهش میل جنسی در مردان اثر منفی میگذارند.
درمان جنسی (سکستراپی)
سکستراپیستها، پزشکان، روانشناسان یا متخصصان سلامت هستند که در کمک به افراد دارای مشکلات جنسی، از جمله کاهش میل جنسی، آموزش دیدهاند. سکستراپیستها با روشهای خاص برای درمان این مشکل اقدام میکنند.
جهت درمان کاهش میل جنسی میتوانید از خدمات مشاوره زوج درمانی در کلینیک آوینا استفاده کرده و زندگی بهتر و شادتری را تجربه کنید.
سخن پایانی
امیدواریم با توجه به نکات ذکرشده متوجه شده باشید که علل کاهش میل جنسی مردان چیست. فراموش نکنید درمان درست، به درک علت اصلی بروز مشکل بستگی دارد. مدیریت استرس، هورموندرمانی، رواندرمانی و مشاوره از جمله روشهای مؤثر درمان کاهش میل جنسی مردان هستند. اگر باز هم کاهش میل جنسی ادامه داشت، مشاوره با یک پزشک متخصص میتواند به شما در یافتن راهحل مناسب کمک کند.
سؤالات متداول
علل کاهش میل جنسی مردان چیست؟
کاهش تستوسترون، مصرف برخی داروها، افسردگی، مشکلات خواب، استرس، عزتنفس پایین، مصرف الکل و مواد مخدر از دلایل اصلی بروز این عارضه تلقی میشود.
عوارض کاهش میل جنسی در مردان چیست؟
میل جنسی پایین میتواند منجر به چرخهای از مشکلات جسمی و روحی چون استرس، کاهش اعتمادبهنفس، اختلال نعوظ، اضطراب و مشکلات زناشویی شود.
بهترین روش درمان کاهش میل جنسی در مردان چیست؟
هورموندرمانی، مدیریت استرس با روشهای مراقبتهای فردی، زوجدرمانی، مشاوره خانواده و رواندرمانی فردی از بهترین روشها برای حل این مشکل هستند.
بیشتر بخوانید: