مشاوره فردی و خلقی کلینیک آوینا

مشاوره فردی یا شخصی یکی از انواع روان‌درمانی به شمار می‌رود. همان‌طور که از نامش مشخص است، یک مراجعه کننده در جلسات مشاوره با یک روانشناس یا درمانگر به‌ صورت انفرادی در ارتباط خواهد بود و از انواع مختلف تکنیک‌های درمانی بسته به تخصص درمانگر برای حل مشکلات استفاده می‌شود. در واقع یک درمانگر فعال در این حوزه می‌تواند به شما در حل مسائل مربوط به سلامت روان کمک کند. اگر احساس می‌کنید جلسات مشاوره فردی و صحبت با روانشناس می‌تواند به سلامت روان شما کمک کند، جهت رزرو وقت اقدام نمایید.

مشاوره فردی و خلقی

مشاوره فردی و خلقی چیست؟

مشاوره یا روانشناسی فردی توسط درمانگر به فرد کمک خواهد کرد تا افکار، نگرانی‌ها، احساسات و موقعیت‌های آسیب‌زا را شناسایی و آن‌ها را حل کند. این درمانگر ممکن است یک روانشناس حرفه‌ای، مددکار اجتماعی، مشاور، روان‌پزشک یا مشاور ازدواج و خانواده باشد. با این توضیحات انواع مشاوره فردی به‌ صورت تخصصی با دریافت مشاوره از دوستان، خانواده و آشنایان متفاوت است؛ زیرا این یک خدمات حرفه‌ای است که توسط یک متخصص آموزش‌دیده ارائه می‌شود.

تاریخچه مشاوره و روانشناسی فردی

از زمان باستان مشاوره و اهمیت سلامت روان مطرح بود و یونانیان باستان جزو اولین کسانی بودند به مسائل روحی و روانی توجه داشتند. البته باید اشاره کرد که روانشناسی به شکل امروزی رواج نداشت و تا حد زیادی با خرافه آمیخته بود. در قرن 17 اولین کمپ‌های درمانی برای نگهداری افراد دارای مشکلات روانی در آمریکا ایجاد شد؛ اما به شکل علمی و برای حل مشکلات نبود، تنها افراد دارای مشکل را از جامعه جدا می‌کرد. روان درمانی به شکل امروزی در اواخر قرن 19 میلادی در اروپا شروع شد و برای اولین بار ویلهلم وونت یک آزمایشگاه تحقیقات روان‌شناختی راه‌اندازی کرد. بعدها زیگموند فروید پایه و اساس روانکاوی و انواع مشاوره فردی را بنا نهاد.

مشاوره فردی چیست؟

تفاوت مشاوره‌های فردی در مقابل مشاوره گروهی

در گروه‌درمانی، ایجاد یک پیوند بین افرادی که نمی‌خواهند در گروه به دلایل مختلف صادق باشند، با مشکل مواجه می‌شود. از دلایل این امر ترس از قضاوت یا انتقاد توسط دیگران در گروه است. همچنین، در یک گروه، یک درمانگر در اغلب موارد این فرصت را پیدا نمی‌کند که با همه عمیق‌تر شود و به بررسی ریشه‌های مسائل بپردازد. همچنین ممکن است فرد در یک جلسه گروه‌درمانی احساس کند که درمانگر طرف افراد دیگر را می‌گیرد که می‌تواند باعث ایجاد سوءتفاهم یا حس کنار گذاشته شدن برای فرد شود.

در مقابل روانشناسی فردی امکان کار کردن با بیماران به ‌صورت فردی را دارد و فرصتی کافی برای ایجاد یک رابطه قابل‌اعتماد بین فرد و درمانگر را پیش می‌آورد. این امر هم برای بیمار و هم برای درمانگر مفید است؛ زیرا بیمار فرصت دارد در مورد مشکل خود به ‌طور عمیق و در زمان کافی صحبت کند. در مقابل درمانگر هم فرصت کافی برای ارائه یک برنامه درمانی شخصی و موثر را دارد.

تفاوت مشاوره فردی و گروهی

مزایای انواع مشاوره فردی و خلقی چیست؟

وقتی صحبت از مزایای مشاوره به ‌صورت فردی می‌شود، موارد زیادی وجود دارد که به ‌صورت خلاصه عبارت‌اند از:

  1. محرمانه بودن: رازداری یک عنصر ضروری در مشاوره‌های فردی است و مشاوران قرار نیست اطلاعات فرد را با دیگران به اشتراک بگذارند.
  2. محیطی راحت را فراهم می‌کند: برخی افراد در به اشتراک گذاشتن مشکلات شخصی خود در گروه تردید دارند. این مشکل در جلسات مشاوره فردی وجود نخواهد داشت.
  3. توجه معطوف به یک فرد است: در جلسات مشاوره به‌ صورت فردی، مشاوران تنها با یک فرد کار می‌کنند و همه تمرکز و انرژی خود را برای ارائه درمان مناسب برای فرد صرف خواهند کرد.
  4. انعطاف‌پذیری زمانی دارد: از آنجایی ‌که جلسات روانشناسی فردی جلسه یک‌به‌یک است، مراجعین نیازی به تنظیم زمان خود برای دیگران ندارند.
  5. ارائه یک درمان جامع را تضمین می‌کند: در مقایسه با گروه‌درمانی تمرکز بین سایر مراجعین تقسیم نمی‌شود و روی یک فرد است.
  6. یک رابطه سالم با مشاور را ایجاد می‌کند: شکی نیست که یک رابطه درمانی خوب بین مراجعه‌کننده و مشاور به یک درمان موفق کمک می‌کند.
  7. امکان برقراری ارتباط بهتر را فراهم می‌کند: هنگامی که درمان فردی باشد، شما این فرصت را خواهید داشت که بدون هیچ‌گونه مداخله مستقیماً با مشاور خود در ارتباط باشید.
  8. احتمال درگیری‌های شخصی را کاهش می‌دهد: در یک جلسه گروه‌درمانی، احتمال تضادهای شخصیتی وجود دارد؛ اما در یک جلسه درمانی فردی، احتمال تعارض کمتر است.
  9. قضاوتی در کار نیست: در جلسات انواع مشاوره فردی، خبری از قضاوت دیگران نیست؛ زیرا فقط شما و مشاور در جلسه هستید.
  10. جلسات درمانی با توجه به‌ راحتی فرد تنظیم می‌شود: سرعت درمان و تعداد جلسات را می‌توان بر اساس نیاز فرد تنظیم کرد.

مشاوره رایگان

انواع متدهای مورد استفاده برای مشاوره فردی

 در طول جلسات درمانی و برای انواع مشاوره فردی یک درمانگر ممکن است از سه روش زیر یا بیشتر استفاده کند:

1. درمان شناختی رفتاری

 درمان شناختی رفتاری (CBT) متداول‌ترین رویکرد مورد استفاده در روانشناسی فردی به شمار می‌رود. این رویکرد رفتار و احساسات ناکارآمد را ناشی از تفکر ناکارآمد در فرد می‌داند.

  • هدف این شکل از درمان تغییر نحوه تفکر فرد است تا بتواند افکار و عادات خود را تغییر دهد.
  • همچنین هدف درمانگران کمک به بیماران است تا ببینند که کدام الگوهای فکری آن‌ها را به سمت احساسات و اعمال منفی یا باورهای نادرست یا تحریف‌ شده سوق می‌دهند.
  • CBT به بیماران کمک می‌کند تا ببینند چگونه می‌توانند تغییر کنند و به ‌طور کلی به متفکران مثبت تبدیل شوند.

 CBT به‌ طور موثر برای درمان بسیاری از اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب و همچنین اعتیاد استفاده می‌شود.

متدهای مورد استفاده برای مشاوره فردی

2. درمان انسانی

این شکل از رویکرد در مشاوره فردی بر بهبود توانایی بیمار برای تصمیم‌گیری منطقی تمرکز دارد تا بتواند به پتانسیل کامل خود دست یابد. سه نوع از آن وجود دارد:

  • درمان کلاینت محور: در این رویکرد باور اینکه درمانگران شخصیت‌های معتبری هستند را تضعیف می‌کند و این ایده را ترویج خواهد داد تا با بیماران همکاری کنند تا امکان غلبه بر مشکلات فراهم شود.
  • گشتالت درمانی: بر اهمیت خودآگاهی و مسئولیت‌پذیری در قبال افکار و اعمال خود تأکید می‌کند.
  • درمان اگزیستانسیال: تمرکز بر خود در تصمیم‌گیری، اقدام و یافتن معنا و هدف برای زندگی دارد.

3. درمان مختصر متمرکز بر راه‌حل

این رویکرد در مشاوره فردی به‌ طور خلاصه به‌ عنوان SFBT شناخته می‌شود و این شکل از درمان به جای تمرکز بر حال و آینده بیمار، گذشته را هدف قرار می‌دهد. در واقع بیماران به تکنیک‌هایی تجهیز می‌شوند که آن‌ها را در حال و آینده‌شان متمرکز نگه می‌دارد تا نگاه منفی به گذشته را فراموش کرده و با نگاهی مثبت به جلو حرکت کنند.

کاربردهای مشاوره فردی و خلقی چیست؟

کاربردهای مشاوره فردی

مشاوره‌های فردی برای درمان بسیاری از مسائلی که اغلب به ‌صورت روزمره با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند، کاربردی است. مواردی که در صورت تجربه آن می‌توانید از روانشناسی فردی کمک گرفت شامل موارد زیر می‌شود:

1. درمان افسردگی

افسردگی یک اختلال خلقی است که باعث احساس غم و اندوه مداوم و از دست دادن علاقه به زندگی می‌شود. اختلال افسردگی بر احساس، تفکر و رفتار شما تأثیر می‌گذارد و می‌تواند منجر به انواع مشکلات عاطفی و جسمی شود. از انواع مشاوره فردی برای درمان این نوع اختلال استفاده می‌شود و برای حل چنین مشکلی بسیار کاربرد دارد.

2. درمان اضطراب

اضطراب با احساس ترس و ناراحتی همراه بوده و ممکن است باعث تعریق، احساس بی‌قراری و تنش و ضربان قلب سریع شود. این امر می‌تواند یک واکنش طبیعی به استرس باشد. به ‌عنوان‌ مثال، ممکن است هنگام مواجهه با یک مشکل دشوار در محل کار، قبل از شرکت در آزمون یا قبل از گرفتن یک تصمیم مهم، احساس اضطراب کنید. اضطراب ممکن است به شما انرژی بدهد یا به تمرکز شما کمک کند؛ اما برای افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی، حس ترس موقتی نیست و می‌تواند فلج‌کننده باشد. در این موارد استفاده از خدمات روانشناسی فردی لازم است.

3. درمان وسواس فکری عملی

درمان وسواس فکری

اختلال وسواس فکری اجباری (OCD) اختلالی است که در آن افراد افکار، عقاید یا احساسات مکرر ناخواسته دارند. برای خلاص شدن از شر افکار، آن‌ها احساس می‌کنند به انجام کاری تکراری سوق داده می‌شوند. رفتارهای تکراری، مانند شستن، تمیز کردن دست‌ها، بررسی اشیا و وسایل و اعمال ذهنی مانند شمارش یا فعالیت‌های دیگر، می‌تواند به‌ طور قابل‌توجهی در فعالیت‌های روزانه و تعاملات اجتماعی فرد تداخل ایجاد کند.

 انجام ندادن رفتارها معمولاً باعث ناراحتی و ترس خاصی از عواقب وخیم برای خود یا عزیزان در صورت کامل نشدن رفتارها مرتبط است. در بین بزرگ‌سالان، زنان کمی بیشتر از مردان به این نوع اختلال مبتلا می‌شوند. اغلب در دوران کودکی، نوجوانی یا اوایل بزرگ‌سالی شروع می‌شود که برای درمان آن می‌توان از انواع مشاوره فردی استفاده کرد.

4. درمان فوبیا یا اختلال هراس

درمان فوبیا یا اختلال هراس

فوبیا یک ترس اغراق‌آمیز و غیرمنطقی است. اصطلاح “فوبیا” اغلب برای اشاره به ترس شدید از یک محرک خاص استفاده می‌شود. با این ‌حال، سه نوع فوبیا در میان روانشناسان به رسمیت شناخته شده است که شامل موارد زیر می‌شود:

  • فوبیای خاص: این یک ترس شدید و غیرمنطقی از یک محرک خاص است.
  • فوبیای اجتماعی یا اضطراب اجتماعی: این ترس عمیق از تحقیر عمومی و جدا شدن یا قضاوت توسط دیگران در یک موقعیت اجتماعی است.
  • آگورافوبیا: این ترس از موقعیت‌هایی است که اگر فرد وحشت شدیدی را تجربه کند، فرار از آن دشوار است، مانند قرار گرفتن در آسانسور یا بیرون از خانه.

 اضطراب اجتماعی و آگورافوبیا به ‌عنوان فوبیای پیچیده شناخته می‌شوند؛ زیرا محرک‌های آن‌ها به ‌راحتی قابل‌تشخیص نیستند و برای همین باید از میان انواع مشاوره فردی بهترین راه را برای تشخیص علائم و شروع فرآیند درمان انتخاب کرد.

5. مشاوره روانشناسی

علاوه بر تمام موارد ذکر شده، برخی حالات روحی و روانی و مشکلات وجود دارد که باید از روانشناسی فردی برای حل آن‌ها استفاده کرد که شامل موارد زیر می‌شود:

  • فشارهای روحی و عصبی
  • مشکلات کاری و مسائل شغلی
  • عصبانیت
  • مسائل مربوط به رابطه و ازدواج
  • اعتیاد از هر نوعی
  • مسائل و مشکلات خانوادگی
  • بی‌خوابی
  • مشکلات تحصیلی و …

چگونه جلسات مشاوره یا روانشناسی فردی برگزار می‌شود؟

جلسات مشاوره فردی یا روانشناسی فردی چگونه انجام می شود

طرح درمانی و جلسات مشاوره‌های فردی یک مسیر مشخص از درگیری اولیه تا خاتمه درمان را در پی دارد و ادامه این میسر برای رسیدن به نتیجه درست درمانی حیاتی است. جلسات، تعداد آن و ساعات با توجه به مشکل و برنامه شخصی فرد و درمانگر تنظیم می‌شود و در کل انواع مشاوره فردی شامل 5 مرحله زیر است:

  1. ارزیابی: مشاوره با نوعی ارزیابی آغاز می‌شود. ارزیابی اغلب قبل از حضور فرد در اولین جلسه یا در همان جلسه اول با گرفتن تاریخچه، علائم و وضعیت فعلی مراجعه کننده برای تعیین رویکرد مناسب مشاوره انجام خواهد شد.
  2. تعیین هدف: در این بخش از جلسات هدف از برگزاری آن‌ها با توجه به مشکل مشخص می‌شود و باید آن‌ها متناسب با نیازها، ترجیحات و انتظارات فرد و همسو با رویکرد درمانی باشد.
  3. برنامه‌های درمانی: پس از ارزیابی و تعیین هدف، درمانگر و مشتری برای ایجاد یک برنامه درمانی دقیق‌تر تلاش می‌کنند. در این برنامه استراتژی‌ها و مداخلات مورد نیاز برای رسیدگی به نیازهای مراجعه کننده و غلبه بر آنچه مانع یک زندگی معنادار و رضایت‌بخش است، مشخص می‌شود.
  4. نظارت بر پیشرفت: ردیابی میزان پیشرفت فرد در طول درمان و جلسات مشاوره فردی برای حمایت از او در دستیابی به اهدافشان ضروری است. این نظارت شامل بررسی منظم برنامه‌های درمانی، ردیابی تغییرات علائم و شناسایی و رسیدگی به موانع یا مشکلاتی در راه درمان می‌شود.
  5. ارزیابی و خاتمه: هنگامی که پیشرفت قابل‌توجهی در جهت اهداف فرد حاصل شد یا بازه زمانی از پیش تعیین شده برای درمان به پایان رسید، درمانگر و مراجعه کننده باید اثربخشی کلی درمان را ارزیابی کنند و برای پایان دادن به درمان تصمیم بگیرند.

ویژگی‌های یک مشاوره فردی و خلقی خوب و یک مشاور زبده چیست؟

مزایای یک کلینیک روانشانسی خوب برای درمان فردی

پس از تصمیم‌گیری برای درمان شخصی و با اطلاعاتی که با خواندن این مقاله در مورد انواع مشاوره فردی و متدها دارید، باید یک مرکز مطمئن و یک مشاور یا روانشناس فردی کار بلد را پیدا کنید. یک مشاور خوب کسی است که:

  • واقعاً به شما گوش می‌دهد و سوالاتی می‌پرسد که به شما کمک می‌کند تا بتوانید مشکل را بیان کنید.
  • با پذیرش و تصدیق آنچه می‌گویید، شما را تأیید می‌کند به شما فضایی می‌دهد تا تصمیم خود را در مورد ادامه جلسات بگیرید.
  • با قاطعیت و در عین ‌حال ملایم، همچنین با ذهن باز و با پیشنهاد‌ها و راه‌حل‌های خود ارتباط موثری با شما برقرار می‌کند.
  • یک مشاور و درمانگر خوب پیگیر بازخورد شما در مورد مفید بودن یا نبود جلسات است.

یک مشاور خوب و حرفه‌ای می‌تواند در زمینه سلامت روان و مرمت آن به شما کمک کند. مشاوران کلینیک روانشناسی آوینا تمام این ویژگی‌ها را دارند و در انتظار دیدن شما هستند. اگر هم به دنبال یک مشاور آنلاین برای خود یا یکی از عزیزان خود هستید، افرادی دلسوز و کار بلد را در کلینیک آوینا پیدا خواهید کرد. متخصصان روانشناسی فردی در این کلینیک خدماتی چون انواع مشاوره فردی برای بزرگ‌سالان و همچنین درمان گروهی برای زوج‌ها و خانواده‌ها را ارائه می‌دهند. با آوینا تماس بگیرید و خود یا عزیزتان را در مسیر بهتر شدن و داشتن یک زندگی شاد، سازنده و هدفمند قرار دهید.

مشاوره فردی و خلقی

مشاوره فردی یک راه‌حل عالی برای رسیدن به زندگی سالم بوده و برای حل مشکلات متعدد از استرس و اضطراب گرفته تا اختلالات خلقی شدید می‌توان از آن استفاده کرد. در واقع روانشناسی فردی راهی عالی برای بهتر شدن و کسب رضایت از زندگی با حل مشکلات به کمک یک درمانگر است. همچنین باید اشاره کرد که متدهای انتخابی برای حل مشکل به نوع مسائل و مشکلات فردی، شدت آن، زمان فرد و تعداد جلساتی که برای انواع مشاوره فردی توصیه می‌شود، متفاوت خواهد بود. متد مورد استفاده نیز بعد از جلسه اول مشاوره مشخص خواهد شد.

سوالات متداول درباره مشاوره یا روانشناسی فردی

مشاوره‌های فردی به شکل مدرن از کی آغاز شده است؟

روان درمانی به شکل امروزی در اواخر قرن 19 میلادی در اروپا و توسط ویلهلم وونت شروع شد. بعدها زیگموند فروید پایه و اساس روانکاوی و انواع مشاوره فردی را بنا نهاد.

مشاوره‌های فردی و گروهی چه تفاوتی با هم دارند؟

در گروه‌درمانی، ایجاد یک پیوند بین افرادی که نمی‌خواهند در گروه به دلایلی چون ترس از قضاوت یا انتقاد، مشکل خود را بیان کنند سخت است. در صورتی ‌که در جلسات مشاوره‌های فردی بیمار فرصت دارد در مورد مشکل خود به‌ طور عمیق صحبت کند و درمانگر هم برای ارائه یک برنامه درمانی موثر فرصت دارد.

مشاوره فردی چیست؟

مشاوره یا روانشناسی فردی توسط درمانگر به فرد کمک خواهد کرد تا افکار، نگرانی‌ها، احساسات و موقعیت‌های آسیب‌زا را شناسایی و آن‌ها را حل کند