اعتماد به نفس امری ژنتیکی و وابسته به دیگران نیست، برای همین میتوان آن را تقویت کرد. اگر حس میکنید نسبت به تواناییها و قابلیتهای خود ایمان ندارید، باید بدانید راه های افزایش اعتماد به نفس سخت نیست و میتوان با تکنیکهای ساده به آن دست یافت.
در ادامه این مطلب از کلینیک روانشناسی آوینا، یک سؤال مهم یعنی اعتماد به نفس را چگونه بالا ببریم را پاسخ دادهایم تا بدانید در این راه چه تکنیکهایی به شما کمک خواهد کرد.
اعتماد به نفس چیست؟
اعتماد به نفس یک حس درونی و باور قلبی شما نسبت به قابلیتها، مهارتها و تواناییهای خود است. این حس از طریق تمرین، کسب دستاوردهای بیشتر و تأیید دیگران ساخته میشود. همچنین برای دیگران قابلمشاهده است و مردم میتوانند اعتماد به نفس را در رفتار فرد ببینند. برای مثال یک بازیکن گلف ممکن است در توانایی خود برای بازی احساس اعتماد به نفس کند، زیرا سالها تمرین کرده و دیگران دراینباره به او اطمینان میدهند.
تفاوت عزتنفس و اعتماد به نفس
عزتنفس و اعتماد به نفس دو مفهوم مرتبط با هم هستند، ولی درعینحال تفاوتهایی با هم دارند که برای افزایش اعتماد به نفس باید هر آنها را شناخت:
- عزتنفس: یعنی باور داشتن به ارزش خود و اینکه شایسته احترام هستید.
- اعتماد به نفس: یعنی باور داشتن به تواناییهای خود و اینکه میتوانید کارهای زیاد با توجه به تواناییهای خود را انجام دهید.
اعتماد به نفس را چگونه بالا ببریم؟
در ادامه این مطلب چندین روش برای تقویت و افزایش اعتماد به نفس آورده شده است. لازم نیست همه را انجام دهید، فقط باید چند موردی که برایتان جذاب است انتخاب و امتحان کنید.
1. به ظاهر خودتان برسید
این نکته شاید بسیار بدیهی و ساده به نظر برسد، اما اثرات شگفتانگیزی دارد. شاید حیرت کنید وقتی ببینید که یک دوش گرفتن یا اصلاح صورت چقدر میتواند بر احساس اعتمادبهنفس و تصویر ذهنی شما تأثیر بگذارد. همچنین اگر لباسهای مرتب و آراسته بپوشید، احساس خوبی نسبت به خودتان خواهید داشت. علاوهبر این احساس موفقیت، آراستگی و آمادگی برای مواجهه با دنیا را خواهید داشت.
2. تصویر ذهنی از خود را اصلاح کنید
برای آنکه بدانیم اعتماد به نفس را چگونه بالا ببریم، باید به این نکته توجه کنیم که تصویر ذهنی ما از خودمان بیش از آنچه تصور میکنیم، اهمیت دارد. ما یک تصویر ذهنی از خودمان داریم که میزان اعتمادبهنفس ما را تعیین میکند؛ اما این تصویر ثابت و غیرقابل تغییر نیست. شما میتوانید آن را تغییر دهید. سعی کنید با مهارتهای ذهنی خود، این تصویر را ویرایش کنید.
3. مثبت فکر و عمل کنید
شاید کلیشهای به نظر برسد، اما برای افزایش اعتماد به نفس مثبت فکر کردن و عمل کردن واقعاً جواب میدهد. البته فقط مثبت فکر کردن کافی نیست، بلکه باید آن را در عمل هم به کار ببرید. عمل کردن، درواقع، کلید اصلی ایجاد اعتمادبهنفس است.
4. افکار منفی را از بین ببرید
این مورد مکمل مورد قبلی است، اما آنقدر مهم است که بهصورت جداگانه ذکر شده است. باید یاد بگیرید که به گفتوگوهای درونی خود توجه کنید، به افکاری که درباره خودتان دارید. هر وقت یک فکر منفی به ذهنتان میرسد، آن را بهعنوان یک حشره تصور کرده و ذهنی آن را از بین ببرید. سپس فوراً آن را با یک فکر مثبت جایگزین کنید.
5. خودتان را بیشتر بشناسید
یکی از راه های افزایش اعتماد به نفس خودشناسی است. یک ژنرال عاقل قبل از ورود به میدان جنگ، دشمن خود را بهخوبی میشناسد. شما نمیتوانید بر دشمنی که از آن آگاه نیستید غلبه کنید. وقتی میخواهید تصویر ذهنی منفی خود را اصلاح کرده و آن را با اعتمادبهنفس جایگزین کنید، خودتان دشمن اصلی هستید. خودتان را عمیقاً بشناسید. به افکارتان گوش دهید، درباره آنها یادداشتبرداری کنید و سعی کنید دلیل وجود افکار منفی را درک کنید.
6. آمادگی داشته باشید
اگر خود را برای یک موقعیت خاص آماده نکرده باشید، اعتمادبهنفس نخواهید داشت. مثلاً هنگام شرکت در یک آزمون، اگر مطالعه نکرده باشید، احتمالاً احساس ناامنی خواهید کرد؛ اما اگر بهخوبی مطالعه کرده باشید، با اعتمادبهنفس بیشتری در آزمون شرکت میکنید. زندگی هم همینطور است! پس خودتان را برای آن آماده کنید.
7. از بدن خود مراقبت کنید
برای تقویت و افزایش اعتماد به نفس باید به بدن خود نیز چون روح و ذهن اهمیت بدهید. وقتی به خودتان رسیدگی میکنید، میدانید که کار مثبتی برای ذهن، بدن و روح خود انجام میدهید و بهطور طبیعی به نتیجه خواهید رسید که احساس اعتمادبهنفس بیشتری دارید. برای مراقبت از بدن توجه به نکات زیر ضروری است:
- رژیم غذایی: خوردن غذاهای سالم مزایای زیادی دارد که شامل افزایش اعتمادبهنفس و عزتنفس میشود. وقتی بدن خود را با غذاهای سرشار از مواد مغذی تغذیه میکنید، احساس سلامتی، قدرت و انرژی بیشتری میکنید که در نتیجه به احساس بهتری نسبت به خودتان میانجامد.
- ورزش: ورزش و داشتن فعالیت جسمی اعتمادبهنفس را افزایش میدهد و فعالیت بدنی منظم باعث بهبود تصویر بدن فرد میشود.
- مدیتیشن: مدیتیشن فراتر از یک تمرین برای آرامش است و میتواند اعتمادبهنفس را از چندین جنبه افزایش دهد. یکی از جنبهها این است که به شما کمک میکند خودتان را بشناسید و بپذیرید.
- خواب منظم و کافی: کمخوابی میتواند تأثیر منفی بر احساسات شما بگذارد. از طرف دیگر، خواب با کیفیت بالا با ویژگیهای شخصیتی مثبت مانند خوشبینی و عزتنفس مرتبط است.
دیگر راه های افزایش اعتماد به نفس
برای رسیدن به جواب این سؤال که اعتماد به نفس را چگونه بالا ببریم توجه به نکات زیر هم ضروری خواهد بود:
- اصول و ارزشهای خود را بشناسید و بر اساس آنها زندگی کنید. اگر ندانید که بر چه اصول و ارزشی زندگی میکنید، احساس سردرگمی خواهید داشت.
- آرام و شمرده صحبت کنید. فردی که سریع صحبت میکند، معمولاً احساس میکند که ارزش شنیده شدن ندارد.
- صاف بایستید. طرز ایستادن و راه رفتن شما روی احساسات و اعتمادبهنفستان تأثیر میگذارد.
- مهارتهایتان را افزایش دهید. هرچقدر در یک زمینه مهارت بیشتری داشته باشید، در آن زمینه اعتمادبهنفس بیشتری خواهید داشت.
- لبخند بزنید؛ این یک روش ساده اما مؤثر برای افزایش اعتماد به نفس است.
- یک هدف کوچک تعیین کنید و آن را محقق کنید. با این کار، اعتمادبهنفس شما تقویت خواهد شد.
- یک عادت کوچک را تغییر دهید. تغییرات کوچک میتوانند تأثیر بزرگی بر ذهنیت شما داشته باشند.
- بهجای تمرکز روی مشکلات، به راهحلها بیشتر فکر کنید.
- کمک کردن به دیگران نیز باعث احساس ارزشمندی در شما میشود.
- با کسب دانش، خودتان را توانمند کنید. یادگیری مداوم باعث افزایش حس توانمندی و اعتمادبهنفس شما میشود.
- کاری را که مدتهاست به تعویق انداختهاید، انجام دهید. این کار حس فوقالعادهای به شما و باعث افزایش اعتماد به نفس خواهد داد.
- روی کارهای کوچک تمرکز کنید. تقسیم کردن کارهای بزرگ به بخشهای کوچک، مدیریت آنها را سادهتر میکند.
- نظم داشتن در محیط اطراف به ذهن شما نیز آرامش میدهد و باعث افزایش تمرکز و اعتمادبهنفس شما میشود.
خدمات مرتبط: مشاوره فردی
سخن پایانی
راههای افزایش اعتماد به نفس بسیار زیاد است و میتوان با تمرین حس درونی خود را نسبت به تواناییها و مهارتهای خود افزایش دهید. یکی از مهمترین راهها برای تقویت اعتمادبهنفس رسیدگی به جسم و روح است. البته اگر حس میکنید در این راه تنها هستید و توان تقویت این حس را ندارید، میتوانید از متخصصان مرکز آوینا برای بهبود وضعیت اعتمادبهنفس و عزتنفس خود کمک بگیرید و تکنیکهای کاربردی در این راه را بشناسید.
سؤالات متداول
اعتماد به نفس چیست؟
اعتماد به نفس یک حس درونی است و به باور فرد نسبت به مهارتها و تواناییهای خود مربوط میشود. این حس از طریق تمرین، دستاوردها و تأیید دیگران ساخته میشود.
آیا اعتماد به نفس یک امر ذاتی است؟
خیر، اعتماد به نفس ژنتیکی و وابسته به دیگران هم نیست، برای همین میتوان آن را به تکنیکها و راههای ساده تقویت کرد.
اعتماد به نفس را چگونه بالا ببریم؟
برای افزایش اعتماد به نفس رسیدگی به ذهن و جسم هر دو اهمیت دارد و اگر فکر میکنید در این راه به کمک نیاز دارید صحبت با یک مشاور یا روانشناس به شما کمک خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: